2 November 2014

My 1st Lasagna :)

Assalamualaikumm..hii!! arini aku nk share satu lagi satu resepi mudah n 1st time kot aku buat lasagna ni. Hmmphh..agak mudah and agak mahal jgk kos bahan. Tapi xpe..janji buat sendri kan?? buat dgn penuh kasih sayang hokehh?? hahaha.. here we go..



Bahan :

1 paket  (400-500 g) danging cincang (ramly)
1 biji labu bawang besar dan beberapa bawang putih (tumbuk or cincang)
500 ml susu full milk
1 tin sos tomato segera (prego)
spread cheese dan 4 keping cheesedale
2 sudu tepung gandum
Spices (aku guna blackpapper, mixed italian herbs n oregano)
5 sudu butter
Garam
Sekotak kepingan lasagna

Cara-cara : 
Untuk Sos Tomato

Tumis bawang smp naik bau. Kemudian, masukkan daging cincang td sehingga masak..

Masukkan sos tomato dan kacau. Masak hingga daging tadi empuk. Masukkan garam dan spices sehingga cukup rasa.


Untuk White Sauce :

Masukkan susu sehingga nak mendidih dan masukkan 4 keping cheesedale. Kacau hingga sebati dan tutup api.

Rendam beberapa keping lasagna (x perlu rendam semua nnt membazir) dan rebus dalam air mendidih yang dicampurkan sedikit minyak dan garam) utk beberapa minit. (hati2 takut lasagna melekat or terlampau lembik). Pastu rendam dalam air biasa takut melekat2.



Susun bermula dgn sos daging dahulu dalam bekas-sos putih-tabur cheese-kepingan lasagna. Susun ikut urutan sampai abis. Lastly, taburkan cheese utk topping.


Ready to bake!! Bakar dgn suhu 150 degree celcius utk 40 min (smp masak) bergantung pada saiz n bekas lasagna.

Selamat mencuba!!~~~







No comments:

Post a Comment